האוזן מורכבת משלושה חלקים: אוזן חיצונית, אוזן תיכונה ואוזן פנימית. כל חלק מורכב ממספר איברים. דלקת יכולה להיווצר בכל אחד מחלקי האוזן ואיבריה.
דלקת אוזן חיצונית: דלקת זו מתפתחת בתעלת האוזן. הגורם העיקרי לדלקת זו הוא זיהום חיידקי אך גם שימוש לא נכון בקיסם אוזניים או כניסת גורם זר לחלל התעלה יכולים ליצור דלקת באזור. חיידקים יכולים להיכנס אל חלל האוזן החיצונית דרך מאגרי מים מזוהמים כגון ים ובריכה ולכן דלקת זו נפוצה בעיקר אצל ילדים בחודשי הקיץ.
הדלקת מלווה בכאב אוזניים, בתחושת גירוד ובנפיחות.
דלקת אוזן תיכונה: האוזן התיכונה כוללת את עור התוף ואת עצמות השמיעה המחברות את עור התוף לאוזן הפנימית. קיימות מספר דלקות הפוגעות באוזן התיכונה:
1. דלקת חריפה באוזן התיכונה: דלקת זו היא הנפוצה ביותר בדלקות האוזניים והיא שכיחה בעיקר אצל ילדים. דלקת זו נובעות לרוב מזיהום חיידקי או נגיפי המגיע מדרכי הנשימה העליונות ולכן במרבית הפעמים דלקת אוזניים תופיע לאחר הצטננות או דלקת אחרת בדרכי הנשימה. הדלקת מלווה בחום, בכאבי אוזניים, בפגיעה זמנית בשמיעה ובחולשה כללית.
דלקת זו לרוב מופיעה בפתאומיות ועוברת לאחר מספר ימים.
2. דלקת כרונית של האוזן התיכונה: בדלקת זו המצב הדלקתי מתמשך או שהדלקות חוזרות ונשנות. דלקת כרונית יכולה להופיע כסיבוך של דלקת חריפה ולגרום לנזקים בלתי הפיכים באיברי האוזן התיכונה.
3. דלקת של עור התוף (מירינגיטיס): דלקת המתפתחת על עור התוף ומלווה בשלפוחיות מלאות בנוזל. הגורם לדלקת הוא זיהום חיידקי או נגיפי. הדלקת מלווה בכאב, באבדן שמיעה זמני ובחום גבוה.
דלקת אוזן פנימית: האוזן הפנימית מורכבת מאיבר השמיעה ואיבר שיווי המשקל. דלקות באזור זה נובעות במרבית הפעמים מזיהום נגיפי. דלקות באזור זה גורמות להופעת סחרחורות, ירידה בשמיעה, כאבי אוזניים, בחילות והקאות.