דיכאון אחרי לידה
נטורופתיה , שיאצו, פסיכותרפיה גופנית, שיטת פאולה, צמחים סיניים, שיטת אלבאום, ביופידבק, נוירופידבק, הומאופתיה, צמחי מרפא | הרבליזם, רפלקסולוגיה, שיטת אייפק - ipec, סוג'וק, רפואה סינית | דיקור
פעמים רבות נשים סובלות מתחושת דכדוך קל לאחר הלידה הנקראת גם "בייבי בלוז". מצב זה שכיח ביותר ונשים רבות מתלוננות על תחושת עצב, בכי ושינוי מצב רוח תכופים. תחושת אלו בדך כלל מלוות את הימים הראשונים לאחר הלידה והתסמינים הולכים ופוחתים מעצמם לאחר תקופה קצרה של מספר ימים. במקרה כזה לא נראית פגיעה משמעותית בתפקוד היומיומי התקין של האם.
כאשר התסמינים אינם חולפים ואף מחריפים ישנו חשש לדיכאון אחרי לידה. דיכאון אחרי לידה מופיע אצל כ 10% - 15% מהנשים לאחר לידה.
פעמים רבות ישנו קושי באבחון בשל חשש של האם להתוודות על תחושותיה כתוצאה מפחד כי היא איננה עומדת בציפיות של הסביבה ממנה כאם טרייה. וכמו כן, כתוצאה מהסביבה המתייחסת לתסמינים כתסמינים נפוצים לאחר לידה.
במקרים נדירים ביותר מתפתח דיכאון אחרי לידה לדפרסיה פסיכוטית בו מאבדת האם את הקשר עם המציאות וישנו חשש לחייה ולחיי התינוק הרך.
תסמינים להופעת דיכאון אחרי לידה:
- מצב רוח ירוד ותחושת דכדוך
- חוסר הנאה בפעולות אשר הביאו לתחושת הנאה בעבר
- הפרעות אכילה המשפיעות בצורה קיצונית על המשקל
- הפרעות שינה כגון קושי להתעורר בבוקר, קושי להירדם, שינה מרובה או נדודי שינה אשר אינם נובעים כתוצאה מהטיפול בתינוק
- נטייה לבכי
- הסתגרות וניתוק קשרים חברתיים
- עייפות וירידה בתחושת האנרגיה
- קושי ביכולת להתרכז ולקבל החלטות
- עצבנות
- תחושות מעורבות לגבי נוכחות התינוק בחיים והתפקוד כאם
- רגשי אשמה ותחושת אכזבה
- מחשבות אובדניות
תסמינים אלו משפיעים על תפקודה של האם ומשפיעים גם על הקשר הראשוני הנוצר בין האם והתינוק בתקופת ההיקשרות הראשונית. לעיתים ניתן לראות השפעות ארוכות טווח בהתפתחות הקוגניטיבית והמוטורית של התינוק כתוצאה ממצבה של האם.
גורמים להופעת דיכאון אחרי לידה:
-
תורשה: נמצא כי ישנה השפעה גנטית על הסיכויים להופעת הדיכאון. נשים אשר יש להן עבר משפחתי של דיכאון הן בעלות סיכון גבוהה יותר.
-
היסטוריה של אפיזודה דיכאונית: נשים אשר חוו בעברן אפיזודה דיכאונית או מחלות נפש אחרות.
-
שינויים הורמונליים כתוצאה מההיריון והלידה.
-
גורמים סביבתיים: חוסר תמיכה מהבית, קשר זוגי לא תומך והריון לא רצוי.
ככל שהאבחון נעשה סמוך יותר להופעת הדיכאון אחרי לידה כך יכולה האם לשוב מהר יותר לתפקוד תקין, תורגש הקלה בתסמינים והאם תוכל לשוב ולטפל בעצמה ובתינוקה.